Simboličnom minutom šutnje Brođani se prisjetili razdoblja čistog zraka

Objavio 17. studenoga 2016. Iz ostalih medija Nema komentara
svijece-brodani-za-brod2

Upravo kako je i najavljeno u 12.08 tridesetak Brođana okupljenih oko Građanske inicijative i inicijative Brođani za Brod, prošli su brodskim Korzom noseći vijenac i lampione. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, tužna povorka simboličnom minutom šutnje sjetila se dana kada su Brođani disali čisti zrak.
Performans kojim su nas podsjetili da već osam godina udišemo onečišćeni zrak zbog Rafinerije u Bosanskom Brodu, zapravo je najava velikog prosvjeda koji se planira 24. Studenog u 18 sati.
– Slijedeća aktivnost je veliki prosvjed na kojeg pozivamo sve Brođane jer želimo poručiti vladama Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Rafineriji i svima ostalima kako nećemo trpiti više ovo pasivno stanje i trovanje – rekao je Mladen Sudar iz Građanske inicijative, i naglasio- Ako treba i gerilskim akcijama učiniti ćemo sve da se postojeće stanje promjeni, blokirati ceste, granične prijelaze. Građanski neposluh također je dakle jedna od mjera dokle god ne dobijemo konkretne odgovore od svi relevantnih, Ministarstva zaštite okoliša, MVP-a, Vlade –
Peter Tot-Đerđ podsjetio je da ekološka dozvola Rafineriji istječe 6. Prosinca i svjestan je činjenice da Hrvatska teško može stopirati izdavanje nove ekološke dozvole Rafineriji i rekao je danas da očekuju nastavak razgovora s resornim Ministarstvom kojeg su i posjetili prije nekoliko dana.
– S ministrom Dobrovićem imamo dobru suradnju i paralelno radimo na tome da s Ministarstvom vanjskih poslova organiziramo sastanak na međunarodnom nivou. Tražili smo i da modernizacija rafinerije bude uvjetovana rokovima. Samom činjenicom da je u sve uključeno i MVP-a vjerujem da će se neke stvari početi rješavati. Na koncertnom prosvjedu 24. Studenog, na kojeg pozivamo sve Brođane, očekujemo kako ćemo vidjeti koliko nam političari, Vlada i ruski vlasnici mogu stvarno pomoći –
Hoće ovaj puta biti drugačije nego li nakon svih dosadašnjih prosvjeda? Tot Đerđ je odgovorio- Alternativa nije sjedenje skrštenih ruku.- Zato dragi Brođani odlučite se želite li sjediti skrštenih ruku ili se pomaknuti.

Izvor/http://www.ebrod.net/